maandag 5 december 2011

Nederland steekt 16 miljoen euro in landbouwonderwijs Afghanistan

Nederland investeert de komende drie jaar 16 miljoen euro in verbetering van het Afghaanse landbouwonderwijs. Daarvoor wordt in Afghanistan een Nationaal Opleidingsinstituut voor Landbouwonderwijs opgericht.

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag gemeld. De Afghaanse Minister van Onderwijs, Farooq Wardak, en de Nederlandse ambassadeur in Kabul, Radinck van Vollenhoven, hebben daarover een overeenkomst gesloten.

Een van de afspraken is de oprichting van een nationaal opleidingsinstituut.

Tachtig procent van de Afghaanse bevolking leeft van de landbouw. Tegelijkertijd is een derde van de bevolking permanent afhankelijk van voedselhulp.

Afghanistan is een van de 15 partnerlanden in het nieuwe ontwikkelingsbeleid van de Nederlandse staatssecretaris Ben Knapen.

Dit beleid richt zich onder meer op de verbetering van voedselzekerheid.

Opleidingsinstituut Landbouwonderwijs
Met de Nederlandse bijdrage wordt het Nationaal Opleidingsinstituut voor Landbouwonderwijs opgezet. Dat gaat bestaande en toekomstige landbouwonderwijsdocenten opleiden.

Daarnaast worden voor zowel dit opleidingsinstituut als voor alle middelbare landbouwscholen en colleges relevante marktgerichte curricula en lesmethoden ontwikkeld.

De Wageningen University en Research (WUR) is de uitvoerder van het programma. Ook wordt intensief samengewerkt met verschillende andere Nederlandse kennisinstituten.